Skeptici u KSFF-u

U sklopu ovogodišnjeg Psihofesta, održat će se i popularni Skeptici u pubu. Teme će, prigodno, biti usko vezane uz znanost i znanstvene spoznaje iz psihologije. Predavanja će održati Saša Ceci, Mitja Ružojčić i Tanja Jurin.

 

Saša Ceci: Senzorna percepcija

ESP, ekstrasenzorna iliti izvanosjetilna percepcija već je desetljećima pravi hit u prmnogim medijima. To da netko nekako može osjetiti što se događa na nekom drugom mjestu na Zemlji, pročitati nečije misli, vidjeti budućnost… imati šesto, ili poput Dilana Doga, šesto i pol čulo. Ovih naših pet se čini toliko uobičajeno i dosadnjikavo da u za medije potpuno nezanimljiva. Što je velika šteta jer su neke pojave kod naše senzorne percepcije barem jednako čudnovate ako ne čudnije i intrigantnije od navoda navodne ekstrasenzorna percepcije. Razumijevajući te pojave , bolje razumijemo i kako naš mozak spoznaje stvarnost i donosi zaključke o njoj. Pokazuje se da su ti zaključci predominantno pogrešni, ali da je to svejedno sasvim u redu. Zašto? Vidjet ćete na predavanju.

 

Mitja Ružojčić: Prozor u nesvjesno: moderne metode procjene ličnosti

Ličnost je važna odrednica ponašanja pojedinaca. Međutim, dosadašnje metode mjerenja ličnosti uglavnom se oslanjaju na samoprocjene na tvrdnjama koje opisuju različita ponašanja, razmišljanja i osjećaje. Ovakav način mjerenja ličnosti podložan je namjernom iskrivljavanju odgovora, ali i nesvjesnom precjenjivanju vlastitih pozitivnih karakteristika kojemu je svrha održavanje pozitivne slike o sebi. S obzirom na to, samoprocjene osobina ličnosti pružaju nam ograničen uvid u ličnost pojedinca te umanjuju našu mogućnost predviđanja relevantnih ponašanja. Kako bi se zaobišli ovi problemi, razvijene su metode kojima se na neizravan način mogu zahvatiti aspekti ličnosti nedostupni samoprocjenama. U sklopu ovog predavanja, prikazat ću neke od ovih metoda te prikazati istraživanja koja pokazuju njihovu korisnost za predviđanje ponašanja općenito i predviđanje ponašanja na poslu.

 

Tanja Jurin: Koliko seksa je previše seksa?

Danas se značajno više nego ikada raspravlja o tome koliko seksa je previše seksa. Nekada donjuanizam, satirijaza, nimfomanija, a danas pretjerani seksualni nagon, seksualna ovisnost ili pak hiperseksualnost, termini su koji se odnose na seksualna ponašanja, fantazije ili porive koji se teško kontroliraju, a zbog kojih osoba ima negativne posljedice. Bez obzira na naziv, ovaj fenomen zaokuplja sve više pažnje znanstvene zajednice, ali i stručnjaka za mentalno zdravlje čiji je zadatak odgovoriti na sve snažniji trend konzervativnih krugova koji potiču moralnu paniku o epidemiji seksualne ovisnosti. Predavanjem će se pokušati dati odgovor na pitanje je li riječ o poremećaju ili ne, odnosno uspjeva li nam patologizirati varijacije u ljudskom seksualnom ponašanju i doživljavanju koje su potpuno normalne.

Event Timeslots (1)

KSFF
-
Skeptici u Pubu - Psihofest edition! Kliknite i pročitajte više o zanimljivim predavanjima koja vas očekuju!
Saša Ceci, Mitja Ružojčić, Tanja Jurin

Psihofest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *